Resepi Apam Mekar
Resepi Apam Mekar
Hari ni buat lagi apam mekar... Masih menggunakan resepi dari Ain Kamis tq sis.. Ramai sgt yg tanya mcm mana nak tahu adunan tu dah kembang, mcm mana nk buat dua warna, mcm mana acuannya dan papercup. Boleh tgk gambar2 yg saya share ya.
- Saya mix 15minit (paling laju)
- Saya kukus 15minit (api kena kuat)
- Adunan putih 20g
- Adunan berwarna 5g
- Acuan yg belah kiri ya
Harap dapat membantu pada yg kurang tahu ya
Bahan-bahan :
1) 4biji telur gred A
2) 500gram tepung gandum
3) 400gram fresh milk sejuk (dari peti ais)
4) 360gram gula pasir
5) 1sudu besar ovalete
6) sedikit esen vanilla
Campurkan kan semua bahan ya..Masuk ikut turutan
- Tepung
- Gula
- Ovalete
- Susu
- Telur
- Esen vanilla
Kredit Resepi : zie’s sweetness