Resepi Nasi Kerabu Kelantan

 


Resepi Nasi Kerabu Kelantan


Kuah Sambal Tumis

Bahan bahan:

10 cili kering

3 ulas bwg merah

1 biji bwg besar

1/2 labu bwg putih

1/2 inci halia

200 gm santan pekat

3 batang serai - ketuk

2 keping asam keping

1 1/2 sb gula

2 sk garam bukit halus

2 sb budu

Minyak masak - agak banyak


Cara cara:

Kisar cili, bawang bawang dan halia.

Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Masukkan 1 1/2 cawan air. Masukkan santan. Sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul.

Masukkan serai, asam. Bila mendidihkan masukkan budu dan gula. Rasakan sebelum dimasukkan garam supaya tidak terlebih masin. Kacau sehingga pecah minyak dan bolehlah ditutup api.


Nota:

Kuah biar pekat dan masin sedikit.


Sambal Ikan

Bahan bahan:

1 biji kelapa parut - goreng api perlahan supaya tidak keperangan & tumbuk kasar

7 ekor ikan selayang - rebus, ambil isi & tumbuk

5 ulas bawang merah

5 batang serai

2 1/2 sb gula

2 1/2 sk garam


Cara cara:

Tumbuk serai hingga hancur dan masukkan bawang merah. Tumbuk lagi. Masukkan garam dan gula secukup rasa.

Masukkan isi ikan yang telah ditumbuk dan kelapa goreng yang telah ditumbuk. Gaul rata rata.

Sambal Cili

1/2 kg cili - basuh

Garam

Gula

Belacan

Asam jawa

Kisar kesemuanya.

Ulam ulaman

Kubis

Timun

Kacang panjang

Bunga kantan

Hiris halus dan sedia untuk dihidangkan.


Nasi

5 1/2 pot beras

Air secukupnya

Pewarna biru(atau guna 15 kuntum bunga telang utk nasi kerabu berwarna biru)

Serai diketuk

Daun limau purut

Masak nasi menggunakan rice cooker seperti biasa.

Resepi ayam madu bakar


Bahan-bahan:

Ayam (rebus spruh masak) sbb tkut lmbt msk hehe

Gula

Tos tiram

Madu

Sos cili

Cili kering

Bawang blnder

Kuantiti sy agak2 je.. Tpi mmg guna bhan2 kat ats je..Bahan lain:

Keropok goreng

Telur masin

Bawang putih jeruk


kredit:nurul farhanim

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel