Resepi Kek Pisang Blend
Resepi Kek Pisang Blend
Kek Pisang Blend Ringkas dan Mudah
(Xmuak, xmanisss dan xyah sibuk nak basuh mixer)
Resepi
Bahan A:
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat(ayak semua dan satukan)
Bahan B:
4 - 5 biji pisang berangan @ 7 - 8 biji pisang emas
1 cawan minyak jagung / minyak masak
1/2 cawan gula perang + 1/2 cawan gula kasar (atau kalau xder gula perang, buh jer 1 cawan gula kasar)
3 biji telur
→ masukkan dalam blender semua Bahan B dan blend hingga halus.
Cara penyediannya
1. Satukan Bahan A dan Bahan B dalam mangkuk adunan
2. Kaup balik hingga sebati
3. Sapu loyang 8" x 8" dengan minyak dan alas dengan kertas minyak
4. Tuang adunan dalam loyang dan bakar dengan suhu 170˚C selama 35 - 45 minit atau hingga kek masak. Boleh juga dikukus selama 45 minit.
Psssttt... Kak Mel buh dalam cawan kertas...senang nak makan. Dapat la 24 biji.
kredit: melati desa