RESEPI CHEESE TART BUNCIT
RESEPI CHEESE TART BUNCIT
Resepi Shell Tart
1 ) 125gm majerin/butter
2 ) 150gm gula kastor
3 ) 1 biji telur saiz B
4 ) 400gm tepung gandum
5 ) Esen Vanilla
Cara2 : Buat Shell Tart
1 ) Dalam bekas masukkan marjerin dan gula , kacau dan Sebatikan.
2 ) Kemudian Masukkan telur dan vanilla dipukul sedikit. Gaul sebati.
3 ) Akhir masukkan tepung sedikit demi sedikit dan ramas dengan tangan hingga sebati dan menjadi doh. Tak perlu uli lama sangat. Cukup setakat jadi doh.
4 ) Bulat2kan sebesar guli masukkan dalam bekas tart. Tekankan dengan jari hingga cantik dan kemaskan lebihannya.
5 ) Cucuk2 sedikit dengan garfu. Bakar suhu 170c hingga masak dan jadi keperangan. Masa atas oven masing2.
6 ) Setelah masak..Keluarkan dari oven. Biar sebentar dan baru keluarkan dari shell. Sejukkan atas redai.
7 ) Shell boleh dijadikan stok dengan menyimpannya dalam bekas kedap udara.
BAHAN FILLING CHEESE :
1 ) 500gm cream cheese dari peti sejuk
2 ) 100gm gula kastor
3 ) 6 sdb telur yg telah dipukul sedikit
4 ) 2 sdb butter
5 ) 1 sudu kecil Esen Vanilla atau 2 sudu kecil perahan lemon
INTI :
Apa-apa filling kegemaran.
Cara2 : Buat Filling Cheese
1 ) Masukkan semua bahan kecuali vanilla dalam bekas.
2 ) Mix hingga berkrim dan gebu tapi masih kental.
3 ) Masukkan vanilla dan mix bagi sebati.
4 ) Masukkan dalam piping bag.
5 ) Picitkan sedikit filling dalam shell. dan baru Paipkan cheese ke dalam shell.
6 ) Untuk dapat filling yang tinggi. Caranya paip ditengah hingga penuh tanpa mengegerak piping , bila penuh tarik naik perlahan sambil picit dengan muncung piping masih dalam cheese hingga tinggi yang nak baru berhenti picit dan tarik keluar piping.
7 ) Jika ada sedikit cacat atau bertanduk. Celup jari dalam air masak dan betul2kan sedikit.
8 ) Lukis permukaan jika suka mengguna filling atau cheese yg diwarnakan.
9 ) Bakar suhu 170c lebih kurang 7-8 minit . Sekadar bila sentuh cheese tidak lekat dijari. Untuk hasil yang cantik. Cheese masih moist tidak kering
Kredit : roshidah abu bakar