Resepi Kek Tembikai

 


Resepi Kek Tembikai (Versi kukus)

Bahan-bahan:
225 gm mentega
110 gm gula castor
170 gm susu pekat
170 gm serikaya
180 gm tpg gandum
5 bj telur
1 sudu teh esen vanila
Sedikit cip coklat
Pewarna merah, hijau tua, hijau muda

Cara-cara:

Pukul mentega dan gula hingga kembang...
Kemudian masukkan telur satu per satu...
Masukkan esen vanila diikuti dgn susu... berselang seli dgn serikaya dan tepung... jgn terlebih pukul...
Ambil sedikit adunan... 1 bhgn utk hujau muda...
1 bhgn utk hijau tua... ini utk bhgn kulit...
1 bhgn lg biarkan warna asal...
Bhgn yg lebih diwarnakan dgn merah... campurkan dgn cip coklat... kacau rata...
Gris loyang dgn mentega... alas baking paper...
Tuang adunan merah... tutup dgn foil...
Kukus 15 minit...
Kukus pula bhgn putih 15 minit...
Akhir sekali tuang bhgn hijau muda dan lorek2kan dgn bhgn hijau tua...
Kukus 30 minit... siapppp !!!!!!


Kredit Resepi : ani nain


Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel