RESEPI PUTU LOMPANG

 


RESEPI PUTU LOMPANG

Bahan-Bahan:

*Tepung beras 2 cawan
*Air 8 sudu
Gula merah/melaka ( dihancurkan )
Acuan lompang


Cara-cara:
1)Bahan bertanda * gaulkan sebati sehingga jd berpasir kemudian ayak utk dapatkan tekstur lg halus.

2)Kemudian ambil acuan boleh la masukkn tepung sedikit diikuti dgn gula merah dan masukkn tepung semula sehingga penuh acuan, ulang langkah yg sama sampai selesai.

3)Boleh la dikukus selama 15 minit, semasa kukus tutup dengan kain ukt elakkn wap jatuh.

Nota kaki : kalau ada kelapa parut lg sedap , saya tak letak sebab lupa nak beli.(Letak garam sikit dekat kelapa parut tu )

Selamat mencuba
.



Kredit, Nor haida Nor azida


Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel