Resepi Kek Pisang Moist

 


Resepi Kek Pisang Moist

Bahan bahan:
5 biji pisang emas - 250 gram
1 cawan gula kaster
1 cawan minyak jagung
4 biji telur gred sederhana

Bahan ayak:
1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bicarbonat
1 sudu kecil baking powder

Bahan lain:
1 sudu besar jus limau nipis
1 sudu kecil esen vanila

Cara cara:
✓ Panaskan oven pada suhu 170C. Lenser mentega pada loyang saiz 9"x5"x3”. Taburkan tepung gandum. Ketepikan.
✓ Putar gula, telur dan minyak dalam anggaran 3 hingga 5 minit sehingga putih dan kembang. (Sy blend je)
✓ Pisang dilecek sehingga hancur. Masukkan pisang dan kacau rata.
✓ Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula.
✓ Masukkan esen vanila, jus limau dan gaul sebati. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40 - 60 minit atau sehingga masak.


P/s: Sy bahagi kpd 2 adunan..satu adunan asal dan satu adunan lagi sy tambah 1/2 cawan serbuk koko. Selamat mencuba





Kredit resepi : azie kitchen

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel