Resepi Spaghetti Seafood Aglio Olio
Bahan-bahan:
1 paket spaghetti =(500 gram)
Udang sederhana anggaran= 400gram
Sotong =400 gram
Cendawan butang=10biji(bole letak jika suka
Cili padi hijau =5 batang dihiris
Cili padi merah=5 batang dihis
Bawang Holland atau bawang besar=1 biji dipotong dadu
Bawang putih=7 ulas dicincang
Butter=5 cm
Minyak zaiton 5 sudu besar
{{Kalau Nak letak minyak masak pon tak APA)
Parsley=1 sudu kecil
Oregano =1 sudu kecil
Basil=1 sudu kecil
Lada hitam=1 sudu kecil
Serbuk cili @chili flakes=1 sudu kecil jika
Garam Dan serbuk perasa
Air rebusan speghetti =2 senduk
Cara rebus spaghetti
1)masak air sehingga mendidih,gunakan periuk Yang lebih besar supaya mudah untuk speggheti kembang Dan masak dengan sempurna
2)apabila Sudah mendidih,masukkan garam=2 cubit,Dan minyak masak 2 sudu besar Dan masukkan spagheeti
3)anggaran masak spaggheti 12-15 minit
4. Dan tapiskan spaggheti
Cara Memasak:
1)Api Yang sederhana
2.panaskan butter Dan minyak zaitun,
2)masukkan bawang putih(masak sehingga sedikit kekuningan)
3.masukkan bawang Holland atau bawang besar(masak sehingga sedikit kekuningan)
5.masokkan udang Dan sotong(Gaul sehingga masak
6.masukkan cili padi,lada hitam,parsley,basil,oregano,serbuk cili@chili flakes ,garam Dan serbuk perasa
7.masukkan spaghetti Yang telah direbus Dan Gaul sebati,masukkan air rebusan speghetti ,Serta rasakan dengan secukup rasa Yang diinginkan
kredit: nurul ateekah