Resepi Ayam Masak Merah Tomato


Resepi Ayam Masak Merah Tomato, resepi istimewa dari bonda mertua. Kelainannya terletak kepada rasa masam dari tomato dan lemak dari kacang pis. Sedap dimakan bersama nasi tomato dan acar mentah serta pasti menjadi kegemaran ramai jika disediakan di majlis istimewa.


Masa:
Penyediaan: 20 Minit | Memasak: 20 Minit | Keseluruhan: 40 minit
Jumlah Hidangan : 4
Bahan-Bahan:

1/2 ekor ayam, dipotong sedehana kecil
1 tin kecil kacang pis
1/2 biji bawang besar, hiris
1 senduk minyak masak
1 sudu besar sos tiram
1 batang serai, dititik
Bahan untuk dikisar
1 biji tomato saiz besar
10-15 biji cili kering, buang biji dan rebus
2 cm halia
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1/2 biji bawang besar

Cara Penyediaan:

Goreng ayam 3/4 masak
Cincang kasar bahan untuk dikisar, dan kisar menggunakan blender hingga halus
Dalam kuali berasingan, panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga kekuningan.
Masukkan bahan kisar tadi dan masak hingga pecah minyak.
Masukkan ayam, sos tiram, serai dan akhir sekali kacang pis. Perasakan dengan garam dan gula ikut rasa.

Tips:
Pastikan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak untuk mendapat sambal tumis yang masak sempurna dan lazat.

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel