RESEPI JUS KEDONDONG
RESEPI JUS KEDONDONG
Bahan-bahan:
12 biji buah kedondong
10 biji asam boi jenis putih
4 biji limau kasturi, perah jusnya
3 liter air mineral/air berpenapis
Setitis pewarna hijau(pilihan)
Gula secukup rasa
Ais kiub secukupnya
Caranya:
Rebus 5 biji asam boi dengan 1 liter air dan 2 senduk gula pasir hingga gula larut.
Sejukkan.
Sementara itu cuci buah kedondong hingga bersih (sental kulit buah dengan berus hingga kelihatan hijau) atau boleh juga kikis dengan pisau.
Potong kecil isi buah dan buang bijinya. Ketepikan.
Kikis isi asam boi yang telah direbus tadi, buang bijinya.
Air rebusan digunakan untuk mengisar buah kedondong dan tapis dalam jug.
Tambah baki air mineral tadi, kacau dan rasa, jika kurang manis bole tambah gula.
Masukkan jus limau kasturi dan baki 5 biji asam boi.
Kacau dan biarkan sekejap.
Tambah ais kiub secukupnya dan boleh hidangkan.
Sedap diminum sejuk.
Kredit: Mat Gebu