Resepi Bergedil Popia Daging dan Cili Kicap
Resepi Bergedil Popia Daging dan Cili Kicap
Bahan-Bahan:
Kentang 5 biji – Goreng/lenyek
Cili Besar Merah 1biji – Hiris halus
Daun Bawang Secekak – Hiris halus
Bawang Goreng Sesenduk
Daging Lembu Kisar * Buh sedap.Takde takpe
Serbuk Lada Putih
Perasa
+ Gaul semua bahan diatas. Bebolakan atau bentukkan panjang. Ikut suka.
Cara Buat Cili Kicap Pedas:
Cili Api Vietnam 10 biji
Cili Api Hijau 10 biji
Bawang besar sebelah
Bawang putih 3ulas
Kicap pekat
Kicap cair
Perasa
Air sikit
1. Goreng semua. Biar sejuk sikit, masuk blender semua bahan. Masukkan perasa, air sikit, kicap pekat dan kicap cair, gula ikut kesesuaian/kemampuan pedas atau tak dan perahan limau sikit.
2. Nak tahan lama mesti masak sekejap atas dapur api kecil dalam 10 minit. Simpan peti tahan seminggu atau lebih.
Cara Gulung dan Goreng:
Kulit Popia
Air masak – agen pelekat/gam
Telur 3 biji
Tepung jagung
Serbuk perasa
1. Sehelai kulit popia, lipatan pertama lipat 1 besar. Sebelah lagi lipat sikit sahaja. Bubuh begedil, dan isikan air dihujung lipatan sebagau agent pelekat. Dan boleh gulung.
2. Bancuh telur 3 biji, campur tepung jagung sesudu serta perasa. Kacau rata. Panaskan api, celup Bergedil Popia dan goreng kekuningan. Dah siap.
Resepi Oleh: Ana Kefli