Resepi Muffin Pandan

Muffin Pandan



Resepi Muffin Pandan sedap dan mudah kegemaran keluarga, Muffin Pandan ini menggunakan pandan asli, tanpa perasa tiruan memberikan aroma yang menyelerakan.

Ditulis oleh : Che' Nom
Masa:
Penyediaan: 15 minit | Memasak: 25 minit | Keseluruhan: 40 minit
Jumlah Hidangan : 12 cup
Bahan-Bahan:

180g butter
140g gula halus
2 sudu teh baking powder
220g tepung gandum
80 ml susu
2 biji telur
pandan paste
coklat chip utk hiasan (optional)
2 sudu kecil essence vanilla
Cara Penyediaan:

Panaskan oven kepada 180 darjah Celsius
Satukan tepung dan baking powder, ayakkan.
Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan putih. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Putar pada kelajuan sederhana sehingga sebati. Masukkan pula adunan tepung sedikit diselang selikan dengan susu. Kemudian masukkan esen vanila dan pandan paste. Putar seketika.
Isikan adunan kedalam muffin cup 2/3 penuh dan bakar selama 20-25 minit.
Tips:

Muffin boleh dipastikan masak sepenuhnya apabila dicucuk kedalam muffin menggunakan bilah pencungkil gigi(toothpick), apabila di tarik bilah keluar dengan bersih(tidak melekat).

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel